History and Characteristics of a noble and versatile wine
LA STORIA
Il Marsala è uno dei vini liquorosi più pregiati al mondo. La sua blasonata storia ebbe inizio poco più di due secoli fa, quando John Woodhouse - intraprendente uomo d'affari di Liverpool - avviò la commercializzazione del vino prodotto nell'agro marsalese che aveva caratteristiche simili al vino spagnolo di Madejra, allora molto in yoga in Europa e negli Stati Uniti. Grazie alle capacità imprenditoriali di altri Inglesi (Ingham, Whitaker, Hopps) e via via di abili produttori locali, nella secondà metà dell'800 il vino Marsala assunse una propria peculiare identità distinta da quella del Madejra e divenne il fulcro di una fiorente, industria.
FEATURES
After aging, Marsala reaches its perfection: a moderate alcohol content (17 to 19% alc / vol.), An intense, delicate taste, a balanced bouquet
and unmistakable. In particular Marsala can be "dry", "semi dry" or "sweet" in reference to the sugar level, and "gold", "amber" or "ruby" by color. In
addition to grapes used, Marsala wines are also distinguished by the minimum duration of aging at which they are required to be submitted:
Fine 1 year
Superiore 2 years
Superiore Riserva 4 years
Vergine 5 years
Vergine Soleras Stravecchio 10 years
THE VERSATILITY
Marsala excels in its versatility: the type End is the protagonist in the kitchen preparing meals and more than a thousand, for the glass, connoisseurs choose the type of Marsala Superiore or Virgin. It 's a unique sipping wine and just as precious dessert wine that accompanies superbly sweets made with ricotta or cream, pastries, fresh fruit and cheese. Excellent aperitif when served cold, Marsala, finally, an ingredient suitable for the preparation of fine cocktails.
Via XI Maggio 132/A
Marsala - SICILIA
Fax: +39 0923 715833
Email: stradavinomarsala@libero.it
Sito: www.stradavinomarsala.it